نمونه غرب - شانه فرش یعنی چه ؟

شانه فرش یعنی چه ؟


مفهوم شانه و تراکم

هر فرش دو نوع تراکم دارد : عرضي و طولي
تراكم عرضي فرش (شانه): به تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر از عرض فرش مي گويند كه به نام شانه شناخته مي شود. براي مثال: قالي500 شانه به اين معني است که در هر متر از عرض فرش معادل 5000 ريشه (گره رنگ) بافته شده است.
شانه‌هايي که به طور معمول در بازار مي باشند عبارتند از 220-250-280-320-350-380-400-440-500-700-1000شانه

تراكم طول فرش (تراکم):

به تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر از طول فرش مي گويند. براي مثال: قالي با تراكم 700 يعني در يك متر از طول فرش معادل 700 ريشه (گره رنگ) بافته شده وجود دارد، تراکم هايي که ب هطور معمول در بازار مي باشند عبارتند از: 300-400-500-600-700-800-900-1000-1400-2550-3000-3200 رج مي‌باشد

(همچنين تراكم طولي با توجه به روش هاي مختلف بافت فرش ماشيني با يکديگر داراي تفاوت مي باشد)
تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر مربع از فرش: تراكم عرضي ضرب در تراكم طولي را گويند. براي مثال اگر تعداد گره رنگ در عرض برابر با 700 گره و در طول هم معادل 900 گره رنگ باشد. بنابراين تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر مربع 630/000=900x700
۱. فرش های ماشینی موجود در بازار معمولا ۵۰۰، ۷۰۰، ۹۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۱۰۰ شانه و با تراکم های ۱۰۰۰، ۱۲۰۰، ۱۴۰۰، ۱۷۰۰، ۲۰۰۰، ۲۲۵۰، ۲۷۵۰ هستند؛ اگر به زیبایی فرش اهمیت می دهید باید فرشی که شانه و تراکم بیشتری دارد انتخاب کنید ولی اگر می خواهید دوام بیشتری داشته باشد، برخی فرش های ۵۰۰ شانه با تراکم ۱۲۰۰ یا ۱۰۰۰ مناسب تر هستند. علت دوام کمتر فرش های ۷۰۰ شانه این است که نخ آنها لطیف تر است و کمی نازک تر هستند. البته این کاهش ضخامت خیلی زیاد نیست.
۲. در ایران برای بافت فرش های ماشینی از آکرولیک استفاده می شود که هم پرز می دهد و هم گاهی حساسیت ولی در کشورهای دیگر از BCF استفاده می کنند که هم ارزان است و هم کمتر احتمال حساسیت در اثر تماس با آن وجود دارد بنابراین اگر دچار حساسیت یا مستعد آن هستید، سراغ فرش ماشینی نروید.
۳. چند سالی است فرش هایی موسوم به فرش های بلژیکی وارد کشور شده است که به دلیل نازک بودن و استفاده از نقش های اصیل ایرانی مانند «خشتی» از آنها استقبال شد ولی این فرش ها مشکلاتی هم دارند، جنس فرش های بلژیکی از ویسکوز و مواد است و پشت آن لاتکس وجود دارد که باعث می شود تا حدی به زمین هم بچسبند، به همین دلیل شستشوی آنها بسیار سخت است و بعد از شستشو چون لاتکس از بین می رود، فرش کیس می ایستد و بافت آن گلوله گلوله می شود. شستشوی این فرش ها بسیار حساس است و به دقت و مهارت زیادی نیاز دارد بنابراین باید حتما به قالیشویی بسیار مطمئن و ماهر سپرده شود یا خشکشویی شود. این فرش ها آنقدر نازک هستند که بهتر است با کفش یا صندل روی آنها راه رفت چون راحت نیستند.
۴. قبلا فرش های ماشینی روی کف پوش های مثل سرامیک سر می خوردند ولی امروزه دور تا دور آنها چرم دوخته می شود و این چرم حکم ترمز فرش را دارد و مانع سر خوردن آن می شود، بنابراین هنگام خرید به این ویژگی توجه کنید.
۵. به فرش های ۷۰۰ شانه به بالا دستباف گونه هم گفته می شود و اگر پشت آنها را نگاه کنید، بسیار شبیه فرش دستباف است.
۶. در حال حاضر فرش های ترکیه، هند و چین هم در بازار وجود دارد که از نقش گل تا طرح های کوبیسم در آنها دیده می شود. کیفیت و جنس این فرش ها با فرش های ماشینی ایرانی تا حدود زیادی یکی است بنابراین به دلیل قیمت بالای دلار، خرید آنها چندان به صرفه نیست.
۷. در چین شهری به نام «کاشان» وجود دارد که فرش های دستباف با طرح و نقش ایرانی تولید می کند. این فرش ها آنقدر شبیه فرش های ایرانی هستند که گاهی فروشندگان خبره را هم به اشتباه می اندازد و تشخیص آنها بسیار مشکل است، بنابراین حتما با توجه به تفاوت قیمت این فرش ها با فرش ایرانی به این نکته توجه کنید.